سریعترین درمان سوختگی عمیق برای خیلی از افراد مهم می باشد زیرا برخی از سوختگی ها مربوط به زیبایی افراد می شود.
تسکین درد سوختگی
زخمهای سوختگی در مرحله حاد درد شدیدی دارند، لذا اولین قدم قبل از هر اقدامی تسکین درد بیمار است که در سوختگیهای عمیق و وسیع استفاده از مرفین از راه وریدی بهترین روش است.
مقدار مرفین تجویزی باید کم باشد تا در عین کنترل درد بیمار، موجب سقوط فشار خون نگردد. (معمولاً در بزرگسالان 2 تا 5 میلی گرم، با امکان تکرار هر 4 تا 6 ساعت و در اطفال بالای 15 کیلوگرم وزن، (05/0 تا 1/0 mg/kg) میباشد. داروهای دیگر ضد درد مثل متادون، کدئین، استامینوفن و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی نیز خصوصاً پس از گذشت دوران حاد قابل استفاده اند.
داروهای ضد اضطراب، آرام بخش، ضد افسردگی و خوابآور مثل دیـازپام (با دوز mg/kg 1/0) بسیار مفیـدند و نیاز به مخدرها را کمتر میکننند
قرار دادن محل سوختگی زیر شیر آب میتواند به تسکین درد کمک کند و با این وجود تماس طولانی با آب ممکن است باعث سرمازدگی شود.
تاولهای بسیار بزرگ را در نقاطی که ایجاد محدودیت حرکت یا مزاحمت میکنند، میتوان با سرنگ تخلیه و پوست آن را به عنوان پوشش زخم،حفظ نمود
در سوختگیهای شیمیایی زخم را حداقل به مدت 15 تا 30 دقیقه با مقدار زیادی آب شستشو میدهیم. در موارد سوختگی با مواد قلیایی گاه لازم است شستشو 1 تا 2 ساعت ادامه یابد. مدت زمان شستشو تا وقتی است که درد و سوزش شدید وجود داشته باشد. در مواردی که پودرها عامل ایجاد سوختگیهای شیمیایی هستند، ابتدا با برس کشیدن ماده شیمیایی را کاملاً پاک نموده سپس شستشو انجام میگیرد. برای از بین بردن ماده شیمیایی هرگز نباید خنثی کننده آن استفاده شود، زیرا با تولید حرارت، عمق سوختگی را بیشتر میکند.
مکمل های درمانی برای بهبود سریع زخم سوختگی
ویتامین C یکی از ویتامین هایی است که در تسریع بهبودی زخم و تولید کلاژن ( یعنی مواد پایه برای پوست جدید)، نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. ویتامین E علاوه بر اینکه به بازسازی پوست بسیار کمک می کند، یک آنتی اکسیدان قوی نیز هست. ویتامین E در ترمیم و محافظت از پوست نقش مهمی را ایفا می کند. یکی از راههای تسریع در بهبود زخم سوختگی استفاده از ویتامین های C و E می باشد.
در صورتی که به بیماری دیابت مبتلا می باشید از صفحه ی درمان زخم دیابت دیدن فرمایید
راههای دریافت این ویتامین ها توسط بدن، میتواند خوردن غذاهای حاوی ویتامین C و E باشد. علاوه بر آن قرص های 2 هزار میلی گرم ویتامین C و هزار واحدی ویتامین E، را میتوان تا یک هفته بعد از سوختگی مصرف کرد.
سوراخ کردن کپسول ویتامین E و ریختن محلول آن، به طور مستقیم روی قسمت سوخته، میتواند علاوه بر بهبود، می تواند از اسکار پوستی (ماندن جای زخم سوختگی) جلوگیری کند.
در سوختگیهای با قیر ابتدا قیر را با آب سرد منجمد میکنیم و سپس در فرصت مناسب حلالهای قیر که از مشتقات نفتی نیستند را به صورت پماد روی قیر میمالیم و پانسمان میکنیم و هر 2 تا 4 ساعت پانسمان را تعویض میکنیم تا قیر کاملاً حل شده و از روی زخم برداشته شود. سایر مواد در دسترس قابل استفاده، پارافین، لانولین 2% تا 3%، روغن بچه Baby Oil و یا کره هستند. قیر چسبیده به پوست را هرگز نباید کند، زیرا نسج سالم را نیز با خود از بستر زخم جدا میکند.
- سروگردن 9 درصد
- دستها هرگدام 9 درصد
- جلوتنه 18 درصد
- پشت تنه 18 درصد
- پاها هرکدام 18 درصد
- پرینه 1 درصد
خطرناکترین محل سوخته از نظر ورود به فاز شوک سپتیک پرینه و زیر بغل می باشد
سوختگی های بالای 25 درصد نیاز به مراقبت ویژه از نظر مایع درمانی، کنترل اسیدوز متابولیک،هایپرکالمی بدنبال لیز سلولی، نارسایی حاد کلیوی بدنبال میوگلوبینوری، ادم والتهاب مجاری تنفسی دارد
برای کنترل اسیدوز وپیشگیری از ATN مایع بدید، بدلیل ایلیوس دستگاه گوارش خوراکی ندهید
کرلینگ اولسر زخم دستگاه گوارش بدنبال استرس سوختگی بعداز 48 ساعت هست، پنتازول تزریقی شروع شود
سریعترین روش برای محاسبه میزان سوختگی استفاده از قانون کف دست هست کف دست هر نفر برابراست با یک درصد سطح بدن بیمار
گرفت پوستی وفلپ درمواردیست که جلد ازبین رفته باشد مراقبت از گرافت از نظر rejection دراولویت است.