برای بهبود زخم پای دیابتی چه باید کرد؟

طبق تحقیقات ۱۵ درصد از بیماران دیابتی مبتلا به زخم پای دیابتی می شوند. از میان این افراد حدود ۶ درصد از آن ها به دلیل عفونت های شدید ناشی از این زخم ها و یا سایر عوارض در بیمارستان بستری می شوند. طبق آمار مرتبط با بیماران دیابتی آمریکا، حدود ۱۴ تا ۲۴ درصد از مبتلایان زخم پا قطع عضو می شوند. بنابراین چگونگی برخورد و مداوای زخم های دیابت علی الخصوص زخم پای دیابتی یک امر تخصصی است که باید با دقت و وسواس انجام شود. چرا که بر اساس تحقیقات می توان از ایجاد و گسترش این زخم جلوگیری نمود. در این قسمت قصد داریم به پاسخ این سوال بپردازیم که برای بهبود زخم پای دیابتی چه باید کرد؟

زخم پای دیابتی چیست؟

ابتدا به این می پردازیم که زخم پای دیابتی چیست؟ زخم پای دیابت نوعی زخم باز است که معمولا در قسمت پایین پا ایجاد می شود. به دلیل این که فرد مبتلا دچار نوروپاتی حسی در اندام پا می شود، متوجه آسیب وارده نمی گردد. هر فردی که مبتلا به دیابت باشد، ممکن است به زخم پا دچار گردد. مردان مسن بیشتر از سایر اقشار جامعه ی دیابتی ها در معرض ابتلا به زخم های دیابتی و البته زخم پا هستند. همچنین افرادی که از انسولین استفاده می کنند نیز در معرض خطر ابتلا هستند. داشتن اضافه وزن، مصرف الکل و مصرف تنباکو نیز از دیگر موارد موثر در ایجاد زخم پای دیابت هستند. همچنین بیماران عروقی در هنگام ابتلا به این زخم ها آسیب پذیری بیشتری دارند. چرا که توانایی بدن برای بهبود زخم ها کاهش پیدا می کند. این امر ممکن است خطر ابتلا به عفونت را در این بیماران افزایش دهد و روند بهبودی را به تاخیر اندازد.

 

زخم پای دیابتی

زخم پای دیابتی چگونه ایجاد می شود؟

همان طور که گفتیم، بیمار مبتلا به دیابت دچار نوروپاتی می شود. نوروپاتی در واقع نتیجه ی آسیب به اعصاب و سیستم عصبی است که در طی آن فرد ممکن است دچار ضعف در عضلات و بی حسی یا درد در آن ها گردد. نوروپاتی به دلیل افزایش سطح گلوکز خون در طول زمان ایجاد می شود. این اختلال معمولا در دست ها و پا ها به وجود می آید. زخم پای دیابتی ممکن است بر اثر بی حسی ناشی از نوروپاتی، گردش خون ضعیف، تحریک های ناشی از فشار و اصطکاک، ضربه و یا مدت زمان طولانی ابتلا به دیابت ایجاد گردد. در طی ابتلا به این زخم ممکن است فرد از مشکل آگاه نباشد و از وجود زخم ایجاد شده بی اطلاع باشد.

بیشتر بخوانید : درمان زخم پای دیابتی

 

زخم پای دیابتی

درمان یا بهبود؟!

مهم ترین گام در جهت مراقبت از زخم پای دیابتی این است که در صورت مشاهده ی آن فورا به پزشک متخصص و یا کلینیک های مراقبتی دیابت مراجعه کنید. به این صورت می توان با توجه به بررسی مرحله ی زخم، از پیشرفت آن تا حد امکان جلوگیری نمود. چند مرحله ی موثر در درمان زخم پای دیابت موثر است: ۱- پیشگیری از عفونت، ۲- برداشتن فشار از ناحیه، ۳- برداشتن بافت مرده (Debridement)، ۴- استفاده از دارو و پانسمان و ۵- مدیریت قند خون. همه ی زخم های دیابتی عفونی نیستند. با این حال اگر به تشخیص دکتر زخم عفونی باشد، نیاز به بستری در کلینیک یا بیمارستان و پیگیری روند درمان شامل آنتی بیوتیک و مراقبت های زخم وجود دارد.

برای درمان زخم پای دیابتی بایستی دو نکته ی مهم را رعایت نمود: ۱- استفاده از دارو و پانسمان: مرطوب و پوشیده نگه داشتن زخم به وسیله ی پانسمان به تسریع بهبودی آن کمک می کند. همچنین دارو های موضعی و دارو های تجویزی دکتر نیز باید پیگیری شوند. ۲- مدیریت قند خون: کنترل دقیق قند خون در درمان زخم پای دیابتی از اهمیت بالایی برخوردار است. همکاری با پزشک یا متخصص غدد برای انجام این کار، بهبودی را تسریع می بخشد و خطر عوارض را کاهش می دهد. علاوه بر این دو نکته باید توجه داشت که پانسمان ها مرتب چک شوند. همچنین زخم و بانداژ ها باید تمیز نگه داشته شوند. در صورتی که زخم در قسمت های پایین پا ایجاد شده باشد، از راه رفتن با پای برهنه بپرهیزید و حتما از عصا کمک بگیرید. با این موارد گفته شده می توان تا حد زیادی از بروز آسیب های جدی و رسیدن به مرحله ی وخیم یعنی عمل جراحی جلوگیری نمود.

اشتراک گذاری

واتس آپ
تلگرام
ایمیل
چاپ
فیسبوک
Pinterest

لینک کوتاه

https://nilsar.com/?p=5393

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

مشاوره آنلاین و حضوری