بدن ما برای تولید انرژی به سوخت نیاز دارد، که از مواد غذایی به دست می آید. این مواد در بدن نهایتاً به یک قند ساده به نام گلوکز تبدیل میشوند. گلوکز وارد جریان خون و سپس سلول ها شده و برای تولید انرژی و رشد بدن مورد استفاده قرار می گیرد. درصورتی که قند به علت وارد نشدن به سلول ها درخون باقی بماند، قند خون افزایش می یابد. این واقعه چیزی است که در
بیماری دیابت رخ می دهد.
علت بروز این بیماری، کمبود انسولین یا عمل نکردن آن است. انسولین هورمونی است که از غده لوزالمعده (پانکراس) ترشح میشود. این ماده کلیدی، موجب ورود قند به سلول ها میشود تا قند، جهت تأمین انرژی مورد استفاده قرار گیرد یا برای مصارف بعدی ذخیره گردد. بدون وجود انسولین، قند نمیتواند از جریان خون خارج و وارد سلول ها شود.
تاثیرات آب وهوا بر میزان مصرف انسولین
آیا با تغییر آب وهوا میزان انسولین مورد نیاز تغییر می کند؟
در آب و هوای خیلی گرم انسولین سریع تر از محل تزریق جذب میشود، از اینرومی تواند باعث افت قندخون گردد؛ بنابراین قندخون خود را بهطور مرتب و با فواصل کمتر اندازه گیری نمایید. هیچگاه مدت طولانی در معرض تابش آفتاب نمانید.
در مناطق خیلی سرد، انسولین کندتر جذب میشود، از سوی دیگر مصرف انرژی در هنگام لرزیدن در هوای سرد باعث افت قندخون میشود.
اندازه گیری HbA1c :
قند خون هر فرد در طول شبانه روز، همچنین در روزهای مختلف، نوسان دارد و ثابت نیست. اندازه گیری میزان پروتئینی به نام HbA1c (هموگلوبینِ اِیْ وانْ سی) در خون هر فرد، وضعیت قند خون وی را طی 3 ماه اخیر نشان می دهد. به این آزمایش، "معدل قند خون" نیز گفته می شود. به تازه گی از این آزمایش برای تشخیص دیابت نیز استفاده می شود. مورد استفاده اصلی این آزمایش در کسانیکه تشخیص دیابت در آنها اثبات شده، برای تعیین وضعیت کنترل قند خون در ماه های اخیر می باشد. میزان مطلوب این آزمایش، با توجه به کیت مورد استفاده در آزمایشگاههای مختلف، متفاوت است؛ ولی معمولاً مقادیر کمتر از 7 الی 5/7 درصد، مطلوب در نظر گرفته می شود.
درمان زخم پای دیابتی
برای افراد دیابتی چه غذاهایی مناسب است
انواع سالاد و سبزی دوستان افراد دیابتی هستند، این غذاها انواع ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز را به بدن میرسانند بدون این که تأثیری روی میزان قندخون داشته باشند.
مصرف مقدارکمی از غذاهای پروتئینی کمچرب مانند گوشت کمچربی، مرغ، ماهی،تخممرغ و پنیر کمچربی هم در برنامه غذایی روزانه مبتلایان به دیابت توصیه میشود.
اما دشمنان شما، غذاهای شیرین هستند. در صورت مصرف زیاد این مواد، در بیمارانی که انسولین تزریق می کنند، قندخون خیلی سریع بالا میرود ولی بعد از یک یا دو ساعت که انسولین به حداکثر اثر خود میرسد، قندخون ناگهان بهشدت افت میکند. از مصرف غذاهای پرچربی نیز خودداری کنید.
افراد دیابتی چگونه از پای بی حس مراقبت کنند
آنچه که افراد دیابتی برای مراقبت از پای بی حس باید انجام دهند:
- هر روز صبح پا را از نظر وجود تاول، بریدگی و خراش بررسی کنید. لای انگشتان پا قسمت های مهمی هستند که نباید فراموش شوند. برای معاینه قسمت هایی که دیده نمیشوند، بهتر است از آینه دستی استفاده کنید تا تمام قسمت های پا مشاهده شوند. درصورتی که مشکل بینایی دارید، از نزدیکان خود بخواهید تا در مشاهده و بررسی کامل پا به شما کمک کنند.
- هر روز پاها را با آب ولرم شسته و بهدقت خشک کنید. به لای انگشتان پا توجه بیشتری کرده و آنها را کاملاً خشک نمایید.
- قبل از شستشوی پا درجه حرارت آب را با دماسنج یا دست خود امتحان کنید.
- درون کفش ها را از نظر وجود اجسام خارجی، پارگی کف و نقاط زبر و خشن و ناصاف بررسی کنید.
- برای برطرف شدن خشکی پوست پاهایتان میتوانید از کرمهای مرطوبکننده استفاده کنید. به این منظور ابتدا پاها را بشویید و به دقت خشک کنید. سپس یک لایه از کرم را روی پوست پای خود بمالید.
- اگر از سردی پاهایتان در شب رنج میبرید جوراب بپوشید.
- جوراب هایی بپوشید که از جنس نخ و از نظر اندازه مناسب باشند. هر روز جوراب هایتان را عوض کنید
- ناخن های انگشتان پا را بهصورت خط راست کوتاه کرده وهرگز به شکل هلالی و از ته نگیرید
- دست کم یک بار در سال با پزشک از او بخواهید تا حتماً پاهایتان را معاینه کند در صورت بروز هرگونه درد یا تاول، وجود میخچه یا پینه در پاهایتان پزشک معالج را در جریان بگذارید.