چگونه از زخم پای دیابتی جلوگیری کنیم؟

چگونه زخم پای دیابتی جلوگیری کنیم؟

طبق آمار مربوط به مبتلایان دیابتی، هر ۲۰ ثانیه یک عضو به دلیل عوارض ناشی از دیابت از بین می رود! یکی از این عوارض زخم پای دیابتی است که حدود ۲۵ درصد از مبتلایان به دیابت دچار آن می شوند. این یک آمار خیره کننده است. به همین علت پیشگیری از بروز این زخم ها و به ویژه زخم پا بسیار مهم و حیاتی است. آگاه بودن و درک آنچه که در مورد زخم پا رخ می دهد، می تواند به کاهش خطر ابتلا به آن کمک کند. در این مقاله سعی داریم توضیح دهیم که چطور می توان از عواملی که می توانند باعث بروز زخم های دیابتی و به خصوص زخم پا شوند، جلوگیری کرد.

بیشتر بخوانید : درمان زخم پای دیابتی

زخم پای دیابتی چیست؟

در ابتدا به این سوال می پردازیم که زخم پای دیابتی چیست؟ زخم پای دیابت نوعی زخم باز است که بیشتر در قسمت پایینی پا ایجاد می شود. به دلیل این که فرد مبتلا دچار نوروپاتی حسی در اندام پا می شود، متوجه آسیب وارده نیست. نوروپاتی در واقع نتیجه ی آسیب سیستم عصبی از سطح بالای گلوکز خون است. هر فردی که مبتلا به دیابت باشد، ممکن است به زخم پا دچار گردد. مردان مسن بیشتر از سایر اقشار جامعه در معرض ابتلا به زخم های دیابتی از جمله زخم پا هستند. همچنین افرادی که از انسولین استفاده می کنند نیز در معرض خطر هستند. داشتن اضافه وزن، مصرف الکل و مصرف تنباکو نیز از دیگر موارد موثر در ایجاد زخم پای دیابت است. همچنین بیماران عروقی در هنگام ابتلا به این زخم ها آسیب پذیری بیشتری دارند. چرا که توانایی بدن برای بهبود زخم ها کاهش پیدا می کند. این امر ممکن است خطر ابتلا به عفونت را در این بیماران افزایش دهد.

زخم پای دیابتی

پیشگیری از ایجاد زخم پا در هنگام ابتلا به دیابت

نکته ی مهم در رابطه با پیشگیری از ابتلا به زخم های دیابتی این است که بدن شخص دارای بیماری مرتبا چک شود. سعی کنید روزانه دست ها، پا ها، بین انگشت ها، کمر، پهلو و نشیمن گاه شخص بیمار را بررسی کنید. به این ترتیب از وجود هر گونه مشکلی اعم از سوزش، پارگی پوست، پینه، تاول، ورم یا زخم باز مطلع می شوید. مورد حائز اهمیت بعدی در رابطه با زخم پای دیابتی این است که، روزانه پا ها را به وسیله ی آب گرم و صابون ملایم بشویید. پس از شستشو، پا ها و همچنین میان انگشتان را با حوله ی تمیز خشک نمایید. در مرحله ی بعد برای حفظ رطوبت پا، از مرطوب کننده استفاده کنید.

اگر مبتلا به دیابت هستید، برای پیشگیری از ابتلا به زخم پای دیابتی از پوشیدن کفش های نا مناسب خودداری کنید. سعی کنید در انتخاب کفشی که پای شما در آن کاملا راحت باشد، دقت کنید. کفش هایی مناسب هستند که تنفس پذیر باشند. کفش های پاشنه دار، نوک تیز و صندل های جلو باز گزینه های مناسبی برای افراد در معرض خطر زخم پای دیابتی نیستند. از پوشیدن کفش بدون جوراب خودداری کنید. همچنین با پای برهنه راه نروید. چرا که ممکن است در صورت ابتلا به نوروپاتی و ایجاد آسیب پا متوجه آن نشوید. به رژیم غذایی خود توجه کنید و مواد مغذی مناسب دریافت کنید. داشتن یک رژیم غذایی متعادل، سرشار از پروتئین، فیبر، چربی های کم اشباع می تواند برای بیماران دیابتی بسیار مفید باشد.

زخم پای دیابتی

راه های پیشگیری از عفونی شدن زخم پای دیابتی

در صورتی که شخص به زخم پای دیابتی مبتلا شده باشد، باید از زخم مراقبت شود تا عفونی نشود. این مراقبت ها شامل تعویض مرتب پانسمان، و مرطوب و بسته نگه داشتن زخم و پانسمان است. همچنین باید از راه رفتن به صورت پا برهنه خودداری کرد. هرچند که همه ی زخم های دیابتی عفونی نیستند، اما اگر به تشخیص پزشک زخم فرد عفونی شده باشد، بهتر است در بیمارستان یا کلینیک مراقبت های بهداشتی بستری شود. در صورتی که در هنگام ابتلا به زخم، علائم غیر عادی مشاهده نمودید، سریعا خود را به پزشک برسانید. این علائم می تواند شامل تب، قرمزی اطراف زخم، احساس گرما در پا، خروج چرک از زخم، درد شدید و… باشد. رعایت نکات ذکر شده می تواند تا حد زیادی از ابتلای شخص به زخم دیابتی، به ویژه زخم پا جلوگیری کند.