انواع و درمان سوختگی های شایع (اگزوز اتو مواد شیمیایی آبجوش)

سوختگی با اگزوز

سوختگی با  اگزوز موتور سیکلت، یکی از شایع ترین انواع سوختگی در بین موتورسواران است. خطر سوختگی اگزوز موتور سیکلت به این دلیل رخ می دهد که معمولا اگزوز موتور سیکلت در کمتر از یک دقیقه بعد از روشن شدن، به حداقل دمایی حدود 90 درجه می رسد. هر چقدر انجین موتورسیکلت مدت زمان بیشتری روشن باشد و موتور سیکلت مسافت بیشتری را طی کند و بنزین بیشتر بسوزد، دمای اگزوز بالاتر می رود طوری که حتی تا 130 درجه هم می رود. هر فردی که سوار موتور باشد، در صورتی که پایش را روی اگزوز بگذارد یا پایش کنار اگزوز قرار گیرد، به راحتی دچار سوختگی عمیق درجه دو یا سه می شود. این نوع سوختگی با سوار و پیاده شدن از موتور نیز اتفاق می افتد. میزان سوختگی ممکن است برای فردی که کنترل موتور را از دست می دهد و با موتور روی زمین می افتد و پایش زیر اگزوز میرود، بسیار عمیق تر و شدیدتر شود.

 

چرا سوختگی با اگزوز خطرناک است ؟

 

سوختگی با اگزوز در گروه انواع سوختگی با جسم داغ طبقه بندی می شود. در سوختگی با اجسام داغ، معمولا سوختگی درجه دوی عمیق، گاهی سوختگی درجه سه رخ می دهد. سوختگی درجه دو به این صورت است که لایه های زیرین سطح پوست را تحت تاثیر قرار می دهد. لایه های زیر سطح پوست شامل اپیدرم و نیمی از بافت درم می باشند. در این نوع سوختگی غده های پوست هم آسیب می بینند. زخم ناشی از سوختگی با اگزوز موتور می تواند به این صورت باشد که  بیمار احساس درد کند یا در درجات بالاتر سوختگی اصلا احساس درد نکند.

 

چه کسانی نباید از موتور استفاده کنند ؟

 

به صورت کلی استفاده از موتور سیکلت، در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی، بیشتر در معرض سانحه قرار دارد. علاوه بر این در صورت تصادف، میزان و شدت صدماتی که به موتور سوار وارد می شود، می تواند شدیدتر باشد و عمق بیشتری داشته باشد. در نتیجه افراد مسن و افراد دارای بیماری دیابت، نباید از موتورسیکلت  استفاده کنند.  علاوه بر افراد مسن، کودکان نیز نباید از موتورسیکلت استفاده کنند. به علاوه اینکه نشاندن بچه های کوچک روی باک بنزین باعث برخورد پای آن ها با انجین می شود و سوختگی به بار می آورد.

 

بیشتر بخوانید :

درمان قطعی زخم پای دیابتی

توصیه درباره ی جلوگیری از سوختگی با اگزوز و درمان آن

 

  • سعی کنید در صورتی که موتور محافظ اگزوز نداشت، از آن استفاده نکنید.
  • سعس کنید از سمت چپ موتور پیاده شوید.
  • هنگام سوار شدن و موتور سواری مطمئن شوید که پایتان روی پدال پدال است، نه اگزوز.
  • در صورت سوختگی با اگزوز ،  شلوارتان را تا کنید.
  • بعد از سوختگی با اگزوز سریعا به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه ناحیه سوختگی را با آب بشویید.
  • از خود درمانی بپرهیزید و به هیچ وجه خمیر دندان، سیب زمینی و …  روی زخم سوختگی با اگزوز استفاده نکنید.

 

جلوگیری از قطع پای دیابتی

سوختگی با اتو

 

 

اتو های خانگی شامل دو مدل بدون بخار و اتو بخار، می باشد. از اتو های خانگی برای صاف کردن و فرم به پارچه ها استفاده می شود. اساساً وزن اتو بخار سبک‌تر است. ولی وزن اتو ی معمولی زیاد تر است. کودکان به دلیل حس کنجکاوی زیادی که دارند تعداد بیشتری از کیس های سوختگی با اتو را شامل می شوند. این نوع سوختگی بیشتر با لمس کف اتو با دست توسط کودکان اتفاق می افتد.

 

تعدادی از آن‌ها نیز با افتادن اتو روی دستشان می سوزند. افتادن اتو عمق سوختگی بسیار زیادی را ایجاد می کند.

 

 

توصیه درباره ی جلوگیری و درمان سوختگی با اتو

 

  • اگر از میز اتو استفاده می کنید از محافظ اتو استفاده کنید.
  • اتو را به صورت عمودی بر روی میز اتو قرار ندهید.
  • در صورت داستن کودک در منزل اتوی داغ را رها نکنید.
  • اتو را از برق دربیاورید تا کشیده شدن آن، باعث افتادن اتو نشود.
  • به هیچ وجه خمیر دندان، آرد و سیب زمینی روی زخم سوختی با اتو قرار ندهید.
  • از درمان های خود سرانه خودداری کنید و بدون اطلاع پزشک از پماد زدن به زخم بپرهیزید.
  • از دادن دارو و انتی بیوتیک خوراکی خودداری کنید.

 

سوختگی های شیمیایی

 

بسیاری از سوختگی های شیمیایی به طور تصادفی به دلیل استفاده از محصولاتی است که برای در آرایشگاه ها، عکاسی های آنالوگ و کارخانه ها استفاده می شود. این مواد شیمیایی می‌توانند باز یا اسید باشند. با این حال آسیب های در رابطه با خطر سوختگی های شیمیایی رخ می دهد،

 

ی تولیدی که از مقادیر زیادی مواد شیمیایی استفاده می کنند. بیشتر سوختگی های شیمیایی ناشی از اسیدهای قوی یا بازهای قوی (به عنوان مثال ، اسید کلریدریک یا هیدروکسید سدیم) ایجاد می شوند. اسیدها منجر به انعقاد سلول ها می شوند و در نتیجه از بین می روند.

 

شدت سوختگی های شیمیایی بسیار بستگی به غلظت و مقدار ماده شیمیایی، زمان قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و میزان در معرض قرارگرفتن پوست با اسید دارد.

در صورت سوختگی با مواد شیمیایی محل باید با مقدار زیادی آب جاری شستشو شود. موادی که باعث سوختگی شیمیایی می شوند اسیدی یا قلیایی هستند و بر اساس مقدار pH آنها طبقه بندی می شوند.

 

محصولات خانگی رایج که ممکن است باعث سوختگی شیمیایی شوند عبارتند از:

سفید کننده

پاک کننده های فلزی

کلرهای استخر

مخلوط بتونی

پاک کننده های کاسه های توالت

این موارد جزو سوختگی با مواد شیمیایی قلیایی (باز) هستند.

 

توصیه درباره ی جلوگیری و درمان سوختگی با مواد شیمیایی

 

آسیب بافت در سوختگی با مواد شیمیایی بسیار بستگی به محل این آسیب دارد برای مثال: نزدیکی با چشم و غشای مخاطی می‌تواند سوختگی عمیقی ایجاد کند. در نتیجه درمان آن نیز بسیار سخت تر می باشد.

سطح غلظت مواد اسیدی و نوع آن نیز می‌تواند در میزان آسیب به بافت بسیار تأثیر داشته باشد.

مدت زمان قرار گرفتن در معرض ماده شیمیایی و مدت زمان شستشو ی ماده ی شیمیایی از روی پوست از دیگر مواردی است که در سطح و عمق سوختگی می‌تواند تأثیر گذار باشد.

تمام سوختگی های شیمیایی به این صورت است که باید حتماً به بیمارستان به صورت اورژانسی برای درمان مراجعه شود.

 

در زمان سوختگی شیمیایی میتوانید با مرکز درمان زخم نیلسار تماس بگیرید.

سوختگی با آبجوش

هنگامی که آب به نقطه جوش یا 100 درجه ی سیلیسیوس می رسد و به بخار تبدیل می شود ، حرکت مولکول ها در اثر گرما بسیار زیاد می‌شود و به خاطر همین داغی هنگام تماس با بافت بدن می توانند، باعث می‌شود سلول ها به سرعت بسوزند.

سوختگی با آب جوش بسیار خطرناک است و می تواند تاثیرات قابل توجهی روی پوست و بافت های بدن داشته باشد. نوشیدن آب جوش ، نای و گلو فرد می تواند بسوزد و آسیب جدی ببیند.

سوختگی با آب جوش در سالمندان و کودکان بسیار بیشتر رخ می دهد. گاهی اوقات سوختگی باعث مرگ کودکان و افراد مسن شود.

 

توصیه درباره ی جلوگیری و درمان سوختگی با آب جوش

 

اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از سوختگی با مایع داغ بسیار مهم است و باید آموزش داده شود زیرا بسیاری از افراد که در منزل بچه ی کوچک دارند، فراموش می کنند مایعات داغ مانند قهوه ، سوپ ، چای و روغن یا سیم های برق را دور از دسترس کودکان نگه داری کنند

 

  • آب خنک سرد را برای حداقل ۲۰ دقیقه روی محل سوختگی بگیرید.
  • ناحیه ای که دچار سوختگی است را سوخته را بالاتر از سطح قلب قرار دهید.
  • از یخ ، و مواد چرب استفاده نکنید.
  • از پماد استفاده خودسرانه نکنید.
  • آنتی بیوتیک ها را بدون تجویز پزشک مصرف نکنید.
  • در زمان سوختگی با مرکز نیلسار تماس بگیرید.