دیابت لادا (تک ژنی و شکننده)

دیابت LADA چیست ؟

دیابت لادا ( LADA ) یک بیماری نادر از نوع دیابت است که بیشتر افراد بالای 30 سال به آن مبتلا می شوند. بروز علائم این بیماری بسیار دیر رخ می دهد و گاهی پزشکان آن را با دیابت نوع 2 اشتباه می گیرند.
بیماران مبتلا به لادا به این شکل است که لوزالمعده به تدریج ترشح انسولین را متوقف می کند و پس از مدتی بیمار باید انسولین تزریق کند. ولی در ابتدای شروع بیماری می توان با دارو، ورزش و رژیم غذایی آن را کمی کنترل کرد ولی بیماری متوقف نمی شود، فقط کمی کند می شود.

 

بیشتر بخوانید : درمان زخم پای دیابتی

دیابت تک ژنی (MONOGENIC) چیست ؟

این مدل دیابت نیز یک دیابت بسیار نادر است که چیزی به اندازه ی 1 یا 2 درصد کل بیمار های دیابتی را شامل می شود. علت این دیابت، به دلیل یک جهش ژنتیکی است. از آن جایی که این دیابت علائم هر دو مدل دیابت نوع 1 و 2 دار دارد، در بسیار از مواقع با آن ها اشتباه گرفته می شود.

دیابت شکننده چیست ؟

دیابت شکننده نوعی دیابت است، به این صورت که فرد دچار افت ناگهانی قند خون و یا بالا رفتن ناگهانی قند خون می شود. هایپرگلیسیمی، به بالا رفتن قند خون گفته می شود. هیپوگلیسیمی نیز به افت شدید قند خون گفته می شود. یکی از درمان های این بیماری پیوند لوزالمعده است. با این حال فرد مبتلا به دیابت شکننده باید همیشه میزان قند خون خود را چک کند و انسولین و گلوکز همراه خود داشته باشد.

سندرم ولفرام  ( WOLFRAM ) چیست ؟

سندرم ولفرام که با نام های دیگر دیابت بی مزه، دیابت شیرین، آتروفی عصب بینایی و ناشنوایی نیز شناخته می شود،
یک اختلال ژنتیکی است که در کودکان، باعث ابتلا به دیابت نوع یک و بالا رفتن قند خون می شود.
سندرم ولفرام  یک بیماری نادر است که کودکان با سن کمتر از 7 سال امکان ابتلا به آن را دارند.

سیستیک فیبروزیس یا فیبروز کیستی

سیستیک فیبروزیس یا فیبروز کیستی، به بیماری گفته می شود که در لوزالمعده مخاط غلیظ و زیادی ترشح می شود که امکان دارد به لوزالمعده آسیب برساند و لوزالعده دیگر نمی تواند انسولین مورد نیاز بدن را تولید کند. افراد مبتلا به سیستیک فیبروزیس یا فیبروز کیستی نمی توانند مانند بیماران دیابت نوع یک انسولین تولید کند.
گاهی هم مانند بیماران دیابت نوع 2 بدنش به انسولین مقاومت نشان دهد.

دیابت مرتبط با التهاب مزمن لوزالمعده

دیابت پانکراتیک بر اثر ملتهب شدن لوزالمعده ایجاد می شود. این بیماری باعث از بین رفتن بافت دیگر غده ای برون ریز می شود. وقتی در یک فرد هایپرگلیسمی حاد یا قند خون شدید رخ می دهد، سلول های لوزالمعده آسیب می بینند و تولید انسولین را متوقف می کنند. به همین دلیل بیمار دیگر به انسولین وابسته می شود.

درمان انواع دیابت

زخم کف پای دیابتی

پایه و هدف راه اصلی درمان دیابت این است که بتوان سطح گلوکز خون را در یک محدوده ثابت نگه داشت.
هر فرد به هر دیابت که مبتلا باشد باید با پزشک خود ارتباط نزدیکی داشته باشد تا در مواقع ضروری بتواند شرایط خود را کنترل کند. محدوده ی ثابت قند خون بسته سن، شرایط و فرد متفاوت است.
برای مثال افرادی که به دیابت بارداری مبتلا هستند، به نسبت بیماران مبتلا به انواع دیگر دیابت، سطح گلوکز خون‌شان باید به مقدار کمتری باشد.
ورزش و تحرک بدنی نیز برای بیماران دیابتی بسیار مهم است. برای اینکه برنامه ریزی خوب و مفیدی در جهت بهبود بیماری خود داشته باشید، با پزشک خود مشورت کنید. تمرینات هوازی در بهبود دیابت بسیار تاثیر گذار است. علاوه بر ورزش، رژیم غذایی مناسب نیز بسیار مهم است.

همیشه سعی کنید فشار و سطح  قند خون خود را بررسی کنید.



درمان دیابت نوع ۱

افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید تا همیشه از انسولین استفاده کنند. زیرا علت اصلی ایجاد دیابت نوع یک آسیب دائمی به لوزالمعده است. انسولین باید زیر پوست تزریق شود.
در مواردی دستگاهی به نام پمپ انسولین در بیرون از بدن قرار می گیرد که می توان با دادن زمان های خاصی به آن به طور اتوماتیک خودش دوز خاصی از انسولین را وارد بدن کند.
علاوه بر دستگاه پمپ انسولین، یک دستگاه وجود دارد که به صورت مداوم و شبانه روزی قند خون شما را اندازه گیری می کند.

درمان نوع ۲

دیابت نوع دوم با خوردن داروهای تنظیم قند خون، انجام فعالیت و رژیم غذایی سالم کنترل می شود. داروها به بدن کمک می کنند که بدن بتواند از انسولین تولید شده در بدن، استفاده کند. حتما به صورت دائم خون خود را مورد بررسی قرار دهید. با این کار در صورت نیاز به داروهای کنترل قند خون یا کلسترول پزشک برای شما تجویز خواهد کرد.

درمان قطعی قند خون

دیابت نوع 1 درمان قطعی ندارد و تمام عمر بیمار باید از داروهای کنترل قند خون استفاده کند تا دچار عوارض دیابت نشود.
اگر با پزشک خود همکاری کنید و سبک زندگی مناسبی را برای خود برگزینید، می توانید دیابت نوع ۲ را به خوبی مدیریت کنید.

دیابت بارداری

در بیشتر موارد بعد از تولد کودک، این مدل دیابت بر طرف  می شود البته در صورت رعایت نکردن مواردی، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 وجود دارد.